Mennyei bejgli

Csupa finom karácsony!

Óriási elismerést kaptam apukámtól a karácsonyi asztalnál, olyat mint még szerintem soha. Vagy legalábbis ilyen mélyen egyik sem maradt meg az emlékezetemben. Megkóstolta. Ízlelte, forgatta… aztán szolidan utalt rá, hogy a családban az egyém a legfinomabb (mindkét nagymama is és anya is süt minden évben..) és hogy mégis hol tanultam meg ÍGY sütni?! Azóta is a fülemben cseng és olyan bizsergető boldogság-érzéssel tölt el. Olyan klassz, naaa!

Reklámok

Ezért muszáj megosztanom mindenkivel ezt az elsőre tökéletes bejgli receptet! /Update: 2016, második sütésre is tökéletes lett és valami eszméletlen finom, el sem hiszem, hogy én csináltam!/ Féltem a bejgli sütésétől, számos buktatójáról olvastam, de ez a recept… minden félelmem ellenére már 2015-ben, legelső sütésre szuper lett.


Bejgli tippek és trükkök

– Érdemes a tölteléket előző nap elkészíteni és hűtőben, frissentartó fóliával lefedve tárolni, vagy legalább a mákot és a diót ledarálni, mert óriási időmegtakarítás, gördülékenyebben megy így a munkafolyamat.

– A tészta elkészítésének sem árt az éjszakai hűtőztetés, sőt, borzasztóan finom bejglik szoktak úgy készülni nálam. Egy kis tányéron, frissentartó fóliával letakarva éjszakáztatom, másnap kiveszem és mielőtt egyesével tölteném őket, átgyúrom kicsit, hogy a kezem melegétől szépen nyújtható legyen.

Reklámok

Tök praktikus megoldás arra az esetre, hogyha nem szeretnénk minden étkezés után bevágni 2 bejglit. 2018-as kép, de idén (2019-ben) mind a 4 darab így készült! 😉 Mértékkel címszóval.


Mennyei bejgli

Hozzávalók 4 db ~500 gr-os

T é s z t a
520 g liszt
50 g porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
1/3 kezeletlen citrom és narancs reszelt héja
150 g hideg vaj
100 g hideg disznózsír (vajra/margarinra cserélhető)
100 ml hideg tej
1 egész tojás + 1 tojás a márványos lekenéshez
16 g friss élesztő

Diós töltelék (2 rúd)
50 ml víz
125 g kristálycukor
1/3 kezeletlen citrom és narancs reszelt héja
1 csomag vaníliás cukor
1/2 teáskanál fahéj
1 marék mazsola
210 g darált dió (ha a dió felét zsiradék nélkül serpenyőben lepirítjuk, utána daráljuk, akkor eszméletlen illata és íze lesz)
30 g darált keksz (házi spekulatius keksszel isteni)
1,5 evőkanál sütőrum/aroma

Reklámok

Mákos töltelék (2 rúd)
60 ml víz
125 g kristálycukor
1/3 kezeletlen citrom és narancs reszelt héja
1 csomag vaníliás cukor
1/2 teáskanál fahéj
1 marék mazsola
210 g darált mák
30 g darált keksz (házi spekulatius keksszel isteni)

A tészta elkészítése. A lisztet és a porcukrot egy tálba szitálom. Hozzákeverem a vaníliás cukrot, a sót, a reszelt héjakat, a hideg zsírt belereszelem, ezt a reszelő nagyobb lyukú részével csináltam és a hideg vajat is. Gyorsan, de alaposan összemorzsolom. Akkor jó ha már alig van benne vaj/margarin vagy zsírdarabka. Beteszem a hűtőbe kb 30 percre, hogy hideg maradjon, addig elkészítem az élesztős keveréket.

Az élesztős részhez a tejbe beleütöm az egész tojást, belemorzsolom az élesztőt és kézi habverővel egyneművé keverem, majd a hűtőből kivett lisztes keverékhez adom és kézzel gyorsan összegyúrom tésztává, majd kicsit kidagasztom, hogy egyenletesen szép legyen a felülete. 4 darab ~250 grammos részre osztom. Hűtőbe teszem 30 percre, addig elkészíthetem a tölteléket, hogyha ezt a megelőző nap nem tettem meg.

Reklámok

Töltelékhez a vizet a cukorral felforralom, 1-2 percig bugyogtatom. A többi hozzávalót kimérem (dió/mák, mazsola, vaníliás cukor, fahéj, darált keksz, citrom és narancs reszelt héja) majd apránként ráöntöm a forró cukorszirupot, formázható állagú tölteléket kell, hogy kapjak, kicsit szilárdabbat. Hagyom kihűlni.

Annyit módosítanék, hogy a töltelék inkább legyen pontosan ugyanakkora súlyú, mint a tészta!

Töltés & formázás. A tésztát lisztezetlen felületen!! 26 x 22 cm-es téglalapra nyújtom, ez kicsivel nagyobb, mint egy A5-ös lap. A tölteléket eloszlatom tészta egészén, úgy hogy a szélein kb 1-1,5 cm kimaradjon. A két rövidebb szélénél ráhajtom a töltelékre a tésztát, rányomkodom, majd a fenti és lenti tésztarészt is ráhajtom a töltelékre, majd feltekerem (hát én fentről szoktam) szorosan, kinyomva belőle a levegőt. Kicsit söndörgetem, hosszítok rajta, meglapogatom, megformázom feltekert állapotában.  Sütőpapírral bélelt tepsire teszem (nekem 1 tepsire 3 fér), úgy hogy a tészta vége a tepsi aljára kerüljön. Nekem 25 cm hosszú szokott lenni. 

Márványozott lekenés. Egy tojást kettéválasztok, először sárgájával kenem át, majd kiteszem a hidegre – nem a hűtőbe szoktam tenni, hanem a garázsba (15 fok körüli a téli hőmérsékelt ott), mert ebben a karácsonyi időszakban a hűtőben nem fér el, majd megvárom amíg rászárad rendesen kb 30-40 perc alatt. Ekkor a fehérjével is átkenem, visszaviszem a hidegre és várok, amíg láthaóan márványosra nem töredezik a teteje (45-50 perc), de akár egész éjszakára is hagyhatjuk pihenni.

Reklámok

Sütés. Ha megszáradt rajta és kellően repedezett, hurkapálcikával megszurkálom jó alaposan és mehet be az enyhén gőzös sütőbe (vizet spriccelek mellé az erre a célra alkalmazott virágspriccelőkémmel) 200 fokon 10 percig, majd további 25-30 percig 180 fokon sütöm. Ha kihűlt frissentartó fóliába csomagolom és így jó sokáig eláll, ha megmarad.

Elkészítettétek? Írjátok meg kommentben, hogy sikerült, mindig úgy örülök a visszajelzéseiteknek!

Legyen csodás napotok!
Hanna🌞

H o g y h a  m e g r e p e d n e 
Sütés után, amíg meleg, de már nem forró, nagyjából 10 perces pihenő után, egy tiszta konyharuhával apránként, óvatosan visszanyomom a repedést a tészta eredeti állapotába. Óvatosan, mert már jártam úgy, hogy ilyenkor tört pont ketté az egész.

image

Kövess Instagramon és Facebookon is!
Iratkozz fel hírlevelemre, hogy értesülhess a legújabb tartalmakról!

Hozzászólás