Öregtészta

kelt tészta, kenyerek, pékség

A hétvégén elkészített aszalt paradicsomos, olívabogyós ciabatta annyira jól sikerült, hogy utánanéztem több kenyér, zsemle, bagett, kifli, perec (stb.) elkészítésének és a fortélyainak. Szóval lehet majd rájuk számítani ez egyértelmű! 😊 Ezeknek a zöme kovásszal készül, amitől eddig mindig megijedtem és gyorsan kiléptem, vagy átlapoztam az oldalon gondolkodás nélkül. Ám most olyan szinten beleástam magam, hogy már a kis kovászom 2 napos! DE ennek eredményét majd egy másik bejegyzésben fogom megosztani.

Reklámok

A kovász helyettesítésére létezik egy gyorsabb megoldás: az ÖREGTÉSZTA. Lényegében ez egy 10-12 óráig (túl)kelesztett kelt tészta. Szóval fél nap a 6 napos anyakovász elkészítésével szemben. Összehasonlítási alapom még nincs öregtészta vs. kovásszal kapcsolatban, de annyit mondhatok, hogy isteni lett az öregtésztával készített házi magvas zsömlém! Sőt az öregtésztával fonott kalács is készíthető. 2 nagy evőkanállal elkevertem a langyos tejben belőle ugyanúgy ment bele élesztő is és olyan kalácsom lett, mint még soha.


Az öregtésztához (400 g-os)

250 g liszt (vagy 200 g liszt, 50 g rozsliszt)
1 tk só
150-155 ml víz
5 g friss élesztő

Kimérjük és, átszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, a közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a vizet és belemorzsoljuk a friss élesztőt. Összegyúrjuk, dagasztani nem kell. Konyharuhával letakarva 3-4 óráig szobahőmérsékleten a pulton kelesztjük, majd további 10 órára fóliával letakarva a tálat hűtőbe tesszük. 

Felhasználása: hűtőből kivéve, apró darabokat szaggatva lehet hozzáadni a leendő zsemlénk, kenyerünk tésztájához.

Tipp!
Le is fagyasztható. Használat előtt kivesszük és hagyjuk felengedni.

Reklámok

Öregtészta” bejegyzéshez 3ozzászólás

Hozzászólás