Mennyei őszibarackos galette

omlós tésztából készült sütemények

A tésztát kevesebb, mint 15 perc alatt össze lehet állítani, a pepecs része inkább a gyümölcsök felszeletelése. Viszont az íze kárpótolni fog bennünket. Szerintem aki egyszer elkészíti, vagy megkóstolja tuti beleszeret, mint pl tesóm: rögtön a kedvence lett. Ahogy az omlós vajas tészta összekeveredik a sült barackkal és a lekvárral….

Reklámok

Nálunk az a tapasztalat, hogy 15 perc alatt elfogy és másnap készíthetem újra! Nem lehet vele betelni.. Amúgy szerintem nincs rá olyan jelző, ami jellemezhetné milyen csodálatos, én legalábbis nem találok rá szavakat. Azt viszont tudom, hogy a kedvenc sütim és ezt bizton állíthatom!

Most őszibarackkal készítettem el, de eperrel  és nektarinnal is nagyot üt. Szerintem mindig az aktuális gyümölcsből a legfinomabb! 🙂 

image

Őszibarackos galette házi vaníliafagyival

Hozzávalók 2 db 20 cm-es galette-hez

Tészta
220 g liszt
1 csipet só
100 g vaj
30 g porcukor
1 egész tojás kicsit felverve 
50 ml hideg víz

őszibaracklekvár (1,5 evőkanál galettenként)
4 őszibarack (2-2 galettenként)
1/2 citrom leve
4 evőkanál kristálycukor (2-2 galettenként)

Reklámok

Tészta elkészítése. A lisztet gyorsan elmorzsolom a vajjal és 1 csipet sóval. Hozzáadom a porcukrot. Az 1 egész tojást kicsit felverem, a negyedét félreteszem a lekenéshez. A maradékot a tésztához keverem. A hideg vizet beleöntöm és gyorsan összegyúrom. Nagyjából fog csak összeállni a tészta. Hűtőbe teszem 1 órára.

Kettéválasztom a tésztát, így két kisebb és mutatósabb galettem lesz. Lisztezett deszkán kinyújtom, átteszem a sütőpapírral bélelt tepsibe és ott készítem el: a közepébe lekvárt kenek, majd a felszeletelt gyümölcsöket rápakolom.

Nyomok rá egy kis friss citrom levét és eloszlatom rajta a kristálycukrot. Az oldalát felhajtogatom. Lekenem a negyed, előzőleg félretett, felvert tojással, majd 180-185 fokon 40 perc (alsó-felső) alatt megsütöm.

image

Mennyei őszibarackos galette” bejegyzéshez 3ozzászólás

  1. Mennyi hideg viz megy bele? én beletettem az egész tojást, mert nem állt össze – csak utólag vettem észre, hogy viz is ment volna bele. Amúgy málnás lesz a miénk 🙂

    Kedvelés

Hozzászólás