Félórás pihe-puha boci szelet sok túróval

gyors kevert sütemények

Az utóbbi időben nagyon a kelt tészták és az otthoni péksütemények világa felé húzott a szívem, meg leginkább a hasam és szinte teljesen elfelejtettem az egyszerű, fél óra alatt összekeverhető sütiket. 

Pár hete anyáéknál ettünk boci szeletet, csak etette és etette magát, nem lehet abbahagyni olyan finom volt. A kakaós tészta szinte elolvadt a szánkban, olyan puha omlós, a túró pedig szaftosan puha maradt a tésztában, a tetejére pedig kicsit karamellizálódva rásült. Egy szó, mint száz: mennyei!

Reklámok

Update, egy hatvanharmadik sütés után
Beleharaptam és nem hittem el, hogy ez komolyan ennyire szaftos. Tesóm pedig megállás nélkül hajtogatta, hogy ez mennyire finom. Na igen, a tészta tényleg valami extra lágy, hihetetlen. Pedig most csak 3 tojás volt otthon, szóval volt vakera milyen lesz, de még így is szuper perfekt lett!

A tészta olajjal készült, amit én sokkal jobban kedvelek, mint a vajjal kikeverhető tészták. Egyrészt, mert az sokkal pepecsebb, meg csapkod mindenhová, másrészt mert az olajos tészták sokkal, de sokkal puhábbak lesznek!

A muffinokat is csak olajjal készítem, úgy a tuti:
Felhő puha fűszeres sütőtökös muffin
Puha almapürés muffin
Kakaós, szaftos pihepuhaság muffin
Extra kakaós cukkini muffin
Elképesztően puha teljes kiőrlésű sárgarépás muffin
Nutellás muffin
Mennyei sárgabaracklekvárod muffin

Reklámok

Félórás pihe-puha boci szelet sok túróval

Hozzávalók 24 szelethez
20 x 30 cm-es tepsihez

A kakaós tészta
4 tojás kettéválasztva
200 g kristálycukor
85 ml étolaj
150 ml tej (2,8-3,5%)
1 evőkanál sütőrum
230 g teljes kiőrlésű búzaliszt (De a múltkor: 155 g búzalisztet és 75 g rozslisztet használtam)
30 g cukrozatlan kakaópor
1 csomag sütőpor
1/2 kávéskanál só

Reklámok

A túrós rész
750 g túró
1 evőkanál tejföl
2 evőkanál búzadara
1 egész (M) tojás
190-240 g kristálycukor (de ízlés szerint)
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja

A tojásokat szétválasztom. Először a sárgáját fehéredésig keverem a kristálycukor felével, majd hozzáadom az étolajat, a tejet és a rumot. A tojásfehérjét is habbá verem a maradék kristály és vaníliás cukrokkal, de ne legyen túl kemény, ne törjön. A lisztet átszitálom, elkeverem benne a sütőport, a kakaóport és a sót. A sárgájához 2-3 részletben hozzáadom a lisztes-kakaós száraz keveréket is, ez még mehet robotgéppel nyugodtan, majd lazítom a fehérjehabbal. Ezt már inkább fakanállal vagy spatulával. Bekapcsolom a sütőt (alsó-felső) és 180 fokra előmelegítem.

A túró hozzávalóit összekeverem: túró, kristálycukor, vaníliás cukor, citrom reszelt héja, tejföl, búzadara, tojás. Sütőpapírral kibélelek egy nagyobb tepsit, vagy kivajazom és lisztezem. Beleöntöm a kakaós masszát, majd egy evőkanállal rápakolom a túrót. 180 fokos sütőben (alsó-felső) kb 50 percig sütöm, tűpróbával ellenőrzöm.

Reklámok

Egy szeletben: 216 kcal, 8,51 g fehérje, 7,41 g zsír, 29,5 g szénhidrát 0,6 g rost

Félórás pihe-puha boci szelet sok túróval” bejegyzéshez 8ozzászólás

  1. Na már sül is, képzeld 🙂 Isteni illatok vannak,és nagyon szép magas lett (lesz, ha nem esik össze)! Tényleg fél óra alatt kész voltam az előkészítéssel, nem kellett több idő!

    Kedvelés

  2. Hallod szuper vagy! 🙂 Nagyon örülök! Összeesni tuti nem fog, ne aggódj! Nekem kellett az 50 perc sütés, majd mindenképpen nézd meg fogpiszkálóval, hogy átsült-e a tészta, mert jó magas valóban! 🙂 Nekünk nagyon ízlik, remélem Nektek is fog! 🙂

    Kedvelés

  3. A fogpiszkáló és Férfi próbát is kiállta 🙂 Nagyon fincsi lett!!! Kevesebb cukrot tettem bele,mint amennyit a recept írt de kell bele annyi, elbírta volna, legközelebb picit többet teszek. 🙂 Akartam a kommentbe képet tenni, de nem engedte betenni 😦 No sebaj! 🙂 Nagyon klassz a blogod, csak így tovább!!

    Kedvelés

  4. De szuper!! Köszönöm, klassz, hogy megírtad és úgy örülök, hogy tetszik a blog! 🙂 Ó a képre pedig nagyon kíváncsi lennék! Kár, hogy nem engedi a rendszer! 😦 De a blog fb olalán is szívesen látnám! 🙂

    Kedvelés

Hozzászólás