Ilyen egy korrekt pizza

kelt tészta, lepénykenyerek & pizzák, Pasta

Vagy legalábbis szerintem.

Én úgy megijedtem tegnap este. Hol a pizza recept?! Égen-földön kerestem, dehát hol a fecni, egyáltalán hova az életbe tudtam eltenni, amire felírtam azt a tökéletes, eddigi életem legfinomabb kovászos pizzatésztájának a receptjét?!
Nagyon mérges voltam magamra, miért nem írtam róla bejegyzést, akkor most meglenne… Aztán persze, egy minimum tízperces több hónapnyi emlékekben való kutatás, és konyhaszekrény-felforgatás után eszembe jutott.

Örömmámor, dobpergés! Eszünk mi még atyaúristendefinom pizzát! Ezek után nem volt kérdés, hogy melyik recept lesz a következő, amit megírok.

Próbáljátok ki, neveljetek kovászt, mert egy biztos: semmihez sem fogható a Vele készült étel. ❤

Ráadásul ekkor teszteltük a  sütő aljába tehető samott lapot, amitől hasonló lett a pizza alja, mintha kemencében sült volna.
Annyi hátránya viszont van, hogy iszonyatosan sokáig tart felmelegíteni vele együtt a sütőt, de a végeredmény… tényleg valami eszméletlen finom lett!

Reklámok


Életem legfinomabb pizza tésztájának titka

A kovász!
Duplanullás olasz pizzaliszt – extra finomra őrölt!
Samott lap – csak a legelvetemültebb pizza fanatikusoknak javaslom a vele való kínlódás miatt, mert eleve vagy 7kg a lap) -Update.. talán kétszer, ha használtam, mert nagyon pepecs.
MINIMÁLIS feltét, mert a kevesebb sokszor több és szerintem ez a pizzára is tökéletesen igaz!
A 00-ás liszttől és a kovásztól a tészta valami eszméletlen könnyű, rugalmas, ezzel szemben teljesen lágy és mégsem ragad. Hihetetlen! Fényévekkel másabb ezzel a tésztával dolgozni, mint az élesztős párjával.

Reklámok

Hozzávalók 2 ~28 cm-es tésztához

T é s z t a
400 g 00 liszt (duplanullás, olasz pizzaliszt)
280 ml víz
6-10 g só
50 g aktív kovász

F e l t é t
200-250 ml sűrített paradicsomszósz
250 g mozzarella
reszelt sajt
sonka/kolbász
pár evőkanál olívaolaj
só, frissen őrölt bors
friss, vagy szárított bazsalikom

Délután: kimérem a lisztet, beleöntöm a vizet, nagyjából összekeverem. 1-2 óráig pihentetem. Este: hozzáteszem a kovászt és a sót, majd bedagasztom. Kelesztőtálba teszem, lefedem és 12-20 órán keresztül kelesztem, pihentetem. (Nyáron a hűtőben, télen egy hűvösebb szobában.)

Másnap: lisztezett deszkára borítom, konyharuhával letakarva ~20 percig pihentetem. Kettéosztom, gömbölyítem őket, további 30 percet pihenni hagyom. Kezemmel formázom. Elkészítem a feltétet. A sütőt maximális hőfokra (250C) felmelegítem és a legalján, nem a legalsó rácson, hanem tényleg a legeslegalján sütőpapírral bélelt tepsiben 10-15 perc alatt megsütöm.



Ilyen egy korrekt pizza” bejegyzéshez 6ozzászólás

Hozzászólás