Extra kakaós cukkini-muffin

muffin, Tudatos & egészséges életmód

Zöldséget minden süteménybe!
Legyen az cékla, répa vagy cukkini, természetes cukortartalmuk miatt tökéletesen beleillenek a kevert süteményekbe. Nedvességtartalmuk pedig több napig frissen és puhán tartja őket. Ízében egyáltalán nincs jelen a zöldség, ennek ellenére leírhatatlan lesz az eredmény. Muszáj kipróbálnotok!

Reklámok

A cukkini durván lédús zöldség, így érdemes kinyomkodni mielőtt beletesszük a tésztába, így nem áztatja majd el. A kinyomkodás mértékével még kísérletezni fogok, hogy meddig mehetek el, szeretem feszegetni ezeket a határokat. Az én egész cukkinim 375 g volt, a reszelt és kinyomkodott súlya pedig már csak 200 g.
Igeen, kinyomkodtam a súlya 46%-át. Legközelebb csak 40-et fogok. Bár a tészta így is tökéletes, de hátha még tovább puhán fogja tartani az a 10%.

Mondjuk hülyeség az eltarthatóság miatt ezzel kísérletezni, mert másnapra már csak a morzsákra mereszted a szemed.

Extra kakaós cukkini-muffin

Hozzávalók 12 darabhoz

240 g liszt (170 g teljes kiőrlésű búzaliszt, 70 g teljes kiőrlésű rozsliszt)
40 g cukrozatlan kakaópor
1 nagy csipet só
1/2 csomag sütőpor
1 kk. szódabikarbóna
fűszerek: 1 tk fahéj, 1 kk szerecsendió, 1 késhegynyi kardamom
200 g reszelt, majd kinyomkodott cukkini (teljes súlya egészben 375 g volt)
 210 ml 3,6%-os tej
 40 ml olaj (20ml olíva, 20ml napraforgó)
 120-130 g cukor (nálam a kristály, nád, barna keverve)
 1 csomag vaníliás cukor
 2 egész tojás

Reklámok

A cukkini végeit levágom, a reszelő kisebb lyukú oldalán lereszelem*, hagyom állni pár percig, majd kinyomkodom a levét. Előmelegítem a sütőt 190 fokra. A tojásokat a cukorral, az olajjal és a tejjel fakanállal elkeverem. Belekeverem a reszelt, kinyomkodott cukkinit. A lisztet a sóval, a sütőporral, a szódabikarbónával, a kakaóporral és a fűszerekkel (fahéj, szerecsendió, kardamom) és a vaníliás cukorral elkeverem. A két masszát összekeverem. A muffin formák 3/4-éig kanalazom a masszát és 190 fokos (alsó-felső) sütőben 30-35 perc alatt megsütöm. Tűpróbával ellenőrzöm.

* Késes aprítóval is lehetséges, de úgy tesómat nem tudtam becsapni, mert maradtak benne darabok. Persze hiába nem lehet érezni az ízén, így már kapásból nem is kellett. Nem kommentálnám az ilyet.

Sütés után pedig el sem hiszem mennyire finom!

Extra kakaós cukkini-muffin” bejegyzéshez 2ozzászólás

  1. Kedves Hanna! Köszönöm a szuper receptet! Cukor helyett eritrittel készítettem és muffinforma hiányában hagyományos tepsiben, de az ízén ezek semmit nem változtattak, tényleg zseniálisan puha, szaftos sütemény lett a végeredmény. Inzulinrezisztensként nagyon hálás vagyok a receptedért! Üdv: Judit
    Ui.: Egy apró észrevétel: a recept leírásából hiányzik, hogy hova kerül a kakaópor. Elég értelemszerű, de hátha esetleg valaki kihagyja emiatt. 🙂

    Kedvelik 1 személy

Hozzászólás