De miért jó nekünk a kovászos kenyér?

kenyerek, kovász

Sokkal egészségesebb

A kovászos kenyér kizárólag természetes alapanyagokból (liszt, víz, kovász, só) készül. Nyilván pontosan tudjuk, mit tettünk bele, ez egy nagyon nagy előnye. Szemben a gyorsérleléssel előállított, ipari élesztőt és mindenféle adalékanyagokat tartalmazó kenyérrel, a kovászos kenyér sokkal egészségesebb. Számos pozitív határa ismert.

Reklámok

Kovászos technológiával hosszan tartó folyamat a kenyérkészítés, mert a kovász élő mikroorganizmusok együttes közössége, akik ugyanúgy élnek és táplálkoznak, mint mi. A hosszú fermentálás során kovászban élő tejsavbaktériumok egyrészt elkezdik előemészteni, lebontani a tésztában kialakult óriásmolekulát, a glutént, így segítve szervezetünket a kenyér könnyebb emészthetőségében, másrészt fitáz enzimet termelnek, ami lebontja a gabonák aleuron részében (korpa) található fitinsavat, ami egyébként az ásványi anyagok felszívódását akadályozza, de ha ezt a tejsavbaktériumok által termelt enzim lebontja, a teljes kiőrlésű liszttel készült kenyér tápanyagtartalma hasznosulni tud szervezetünkben. Ezért lesz a kovászos kenyér tápanyagban és élelmi rostban is sokkal gazdagabb táplálék, a bélflóránknak pedig csupa jó baktériumokkal teli porbiotikum.

Eszméletlen finom

Nézem, olvasom a kovászos bejegyzéseimet. Mindegyikben, minden oldalról, minden szempontból az egekig magasztalom a kovászomat, a kovászolást, a kovászos kenyeret, de komolyan, pusztán csak az ízéről nem írtam?! Tudod az az igazi kenyér. Emlékszel még rá milyen volt? Én mondjuk nem, mert már a felfújt, tartósítószerrel teletömött, bolti fehér kenyéren nőttem fel, de biztos van köztetek olyan szerencsés, aki ismerte az ízét.

Reklámok

A kovászos kenyér a nagybetűs KENYÉR. Szeleteléséhez jó kés kell, mert a friss, éppen kihűlt kenyér héja eszméletlenül ropogós, de ugyanakkor álom-rugalmas. A bélzete igazi tartalommal, ízzel, a kovász jellegzetes, rögtön, egy szippantásra felismerhető illatával, aromájával és a gabonák összes zamatával telt. Aztán például hogyha rátenyerelsz teljes súlyoddal egy félbevágott kenyérre, nem gáz, mert rögtön kirúgja magát, van benne tartalom, na!


Lényegesen tovább eltartható

Egészen egyszerűen csak megszárad. Nem találkoztam még penészes kovászos kenyérrel. Vászonba tekerve, több mint 1-1,5 hétig teljesen jó, persze napról napra szárad, így a második naptól érdemes belehúzni egy zacsiba. Ezt a száradást úgy szoktam kikerülni, hogy sütést követő nap felszeleteljük és lefagyasztjuk. Amikor szükség van rá, akkor pedig pontosan annyi szeletet veszek ki onnan, amennyi arra az étkezésre szükséges és 10 perc alatt hagyom kiolvadni a pulton. (Lásd: Péksütemények, kenyerek fagyasztása) A bolti fehér kenyeret kb. már másnap, vagy harmadnap kidobja nagymama, mert ehetetlen vagy mert rögtön penészes lesz, pont a múltkor panaszolta.

Reklámok

Összetevők egy átlagos és átlag feletti mindennapi fehér kenyérben

Nagymama mindennapi fehér kenyerének, tehát egy mai napi, full átlagos kenyér összetevői: búzaliszt [glutén], víz, só, élesztő, savanyúságot szabályozó anyag, tejsav (B270), dextróz, nátrium-diacetát (E262), búzafehérje,  enzimek (alfa-amiláz, xilanáz), csomósodást gátló anyag: trikalcium-foszfát (E341) (3%), lisztkezelőszer: aszkorbinsav (E300).

De semmivel sem jobb a helyzet anyáék kenyereinél: A múltkor például kiindulva saját kenyereim súlyából egy határozott mozdulattal megemeltem anyáék pékségben (mezei pékség, tehát nem kézműves kovászos, mint Pesten az Artizánban vagy Misinél, a péknél a Jacques Lisztben) vásárolt magasabb árkategóriájú, díjnyertes (komolyan, szó szerint) 500g-os kovászos kenyerét és ezzel a lendülettel ‘majd arcon csaptam magam a kenyérrel, mert sokkal nehezebbre számítottam, ugyanis nálam a kilós kenyér ekkora, mint jelen félkilós, álkovászos kenyerünk. Tehát mekkorára lehet fújva az a kenyér, amelyik térfogatát tekintve egy kilós méreteivel vetekszik, de tulajdonképpen súlyra csak fél kilós?!

Reklámok

Beleszeretsz

Aztán elég nyomós érv mellette, hogy végérvényesen beleszeretsz az egyedülálló ízébe, zamatába, szépségébe és totál a rabjává válsz. Általában este 9-10 körül nálam már fellövik a pizsama-csillagot, de a kenyérsütős éjszakáim tipikus képe volt a sütő előtt gubbasztó én, térdembe temetett fejjel, félálomban, csukott szemmel, néha fel-felnézve, sütő hőfokát állítgatva csodáltam a sülő kenyeremet. Ma már reggelre időzítem a dolgot, akkoriban még nem kelesztettem hűtőben.

Vagy hallgatni a csöndben, ahogy pattog a friss kenyérhéj, ami a Te kezed, szereteted és időd által vált igazivá és élővé, vagy amikor a sütés negyvenegyedik percében leveszed a vaslábas tetejét és megérzed a kovászos kenyér összehasonlíthatatlan illatát, kicsiny, de az élet talán legszebb csodái. Az én kovászom Hajnal, 2017 novemberén vált sütőképessé, ekkor vált teljes értékű családtaggá. 🙂


Ha kedvet kaptál a kovászoláshoz:
Kovász-szerelem I.
5+2 könyv a kovászos kenyérről
Kovásznevelés

Reklámok

De miért jó nekünk a kovászos kenyér?” bejegyzéshez 6ozzászólás

  1. Mindenben egytértek kivéve ezt: ” bolti fehér kenyeret kb. már másnap, vagy harmadnap kidobja nagymama, mert ehetetlen vagy mert rögtön penészes lesz, pont a múltkor panaszolta.
    Ez költői túlzás.Lehet iylen de nem általános szerencsére.Köszi az oldalad nagyon kedves és remek stilusban szakmaian írsz!

    Kedvelés

    1. Kedves Abigél!
      Hmm, hááát aláírom, visszaolvasva lehet benne tényleg némi költői véna, bár tisztán emlékszem, itt nagymama szavait idéztem. Saját tapasztalatról (nem sajnos) nem tudok nyilatkozni, az idejét se tudom, mikor adtam ki pénzt utoljára kenyérért!
      S nagyon szépen köszönöm, örülök, hogy így látod! 🙂
      Szép estét:
      Hanna

      Kedvelés

  2. Valóban a kovászos kenyérnek egészen más az íze! Én még gyerekkoromban – Nagymamám sütötte – igazi finom házi kenyeret ettem. Sokkal egészségesebb volt, mint mai kenyerek.

    Kedvelik 1 személy

  3. Kedves Hanna!
    Honlapjának elérhetőségét barátnőmtől kaptam.
    Gratulálok ambícióihoz, és honlapjának vizuális megjelenítéséhez, ami igazán jól sikerült.
    Blog leírásaiban engem nagyon zavar a sok idegen eredetű és hangzású szleng kifejezés használata.
    Kérem, legyen szíves ezeket mellőzni.
    Ha megteszi, előre is köszönöm, mert akkor tartom majd érdemesnek ajánlani a blogját másoknak. 🙂
    Üdvözlettel: Judit néni

    Kedvelés

  4. Kedves Hanna.
    Nagyon hasznos, pontos a kenyérkészítés elemeinek felsorolása. A bulk szó helyett bulk fermentation A helyett angol kifrjrzés.
    Magyarul első ielesztésnek nevezném, A második A szakajtóban kelesztés.

    Kedvelik 1 személy

Hozzászólás