Kovászneveléstől a kovászos kenyérsütésig

kovász

Összeszegyűjtöttem a legfontosabb bejegyzéseimet, amik a kovásznevelés és
a kovászos kenyérsütés folyamatának elsajátításához szükségesek.

Kovásznevelés

A kovászos kenyérbe bele lehet szeretni erősen. Aki egyszer megtapasztalja a sütés örömét, a kisült kenyere ízét, onnantól folyamatosan ezt szeretné/fogja enni. Komolyan, nem viccelek. 🙂 És hogyha a szenvedély és az íz nem lenne elég ok, sokkal egészségesebb szervezetünk számára a kovásszal készült kenyér, mert a hosszú érési idő alatt a kenyérben lévő glutént előemésztik a kovász baktériumai és a tápértéke is jelentősen magasabb. Kovászos kenyeret sütni ugyan nem egyszerű, sok a változó (hőmérséklet, páratartalom, liszt minősége, stb..), de van az egésznek egy keretszerkezete, amit hogyha megértünk és megtanulunk, szabadon tudunk benne mozogni és onnantól kezdve egyszerű a képlet, mert a kenyér készítését az életünkhöz tudjuk igazítani.

A kovászos kenyérsütés legelső lépése a kovásznevelés. A természetes élesztőgombák mindenhol megtalálhatóak (a lisztben, a kezünkön és a levegőben). Ezért, hogyha a lisztet és a vizet összekeverjük és erjedni hagyjuk huzatmentes, 23-26 fokos helyen, 24-48 óra múlva már apró buborékokat láthatunk benne. A folyamat 8-10 napot is igénybe vehet. A kovásznevelés lépéseit elkészítettem nyomtatható verzióban. Használjátok bátran!


Nálam így indult a kovászolás: Kovász-szerelem I. / Kovász-szerelem II.
Kovásznevelés
Kovászetetés kenyérsütés előtt, kovászgondozás


Kovászos kenyérsütés

A Süssünk otthon kenyeret címmel összegyűjtöttem az összes kenyér receptemet a szódabikarbónás ír szódakenyerektől, az élesztős és öregtésztás kenyereken-péksüteményeken át, a kovászos receptjeimig. Sok tipp/trükk miegymás.

Miért jó nekünk a kovászos kenyér?
A kovászos kenyérsütés eszközei
A kovászos kenyérsütés lépéseit
Az összes kenyér receptem
Élesztő helyett mennyi kovászt használjak?

Hogyha egy receptben százalékosan vannak megadva a hozzávalók és grammosítani szeretnénk, vagy recept helyett magunknak szeretnénk kiszámolni a kenyerünk hozzávalóinak arányait, akkor A kovászos kenyér anyaghányad számítását ajánlom. Végül arra is van számolásunk – Ekkora kenyeret szeretnék sütni, ennyi lisztre lesz szükségem – hogyha kilós kenyeret szeretnénk sütni és a többi hozzávalót is tudjuk, hogy miből mennyit szeretnénk, akkor mennyi lisztre lesz szükségünk, hogy annyi legyen az annyi.

Ha érdekel a kenyérsütés és szeretnéd megtanulni a kovászos kenyérsütés minden apró részletét, várlak szeretettel kovászos kenyérsütő workshopjaiomon!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s