Kovászneveléstől a kovászos kenyérsütésig

kovász

Összeszedtem logikai sorrendben azokat a legfontosabb bejegyzéseimet, amik elengedhetetlenek a kovászos kenyérsütés folyamatának elsajátításához.

Jó, most úgy fogalmazok, mintha a világ egyik legbonyolultabb dolga lenne, pedig egyáltalán nem az, pusztán csak egy kis átkalibrálást igényel fejben. Ennyi. Rém egyszerű a képlet, hogyha leesett az a bizonyos kő. Addig pedig, mutatom hozzá az olvasnivalót.

Kovásznevelés

A kovászos kenyérsütés legelső lépése a kovásznevelés. Na már most, hogyha szerencsések vagyunk, akkor ismerősök útján beszerezhetjük, hogyha nincs közelben hasonló opció, akkor nevelhetünk magunknak saját mikroorganizmus tenyészetet, bár tény, hogy ez pepecsebb és időigényesebb (kb 8 nap) de a mellünk utána büszkén dagad, hogy ezazz megcsináltuk, saját kovásszal indulunk neki saját kenyerünknek!

A Kovász-szerelem I. és Kovász-szerelem II. bejegyzésemben arról olvashatsz, hogy én hogy szerettem bele ebbe a varázslatos kovászvilágba. Kezdések érdemes elolvasni.

Hogyha megvan az elhatározásunk, hogy márpedig mi kovászt fogunk nevelni, akkor legelőször A kovásznevelés eszközei című bejegyzésemet ajánlom, majd írtam egy kis Előszót a kovászneveléshez (mire figyeljünk..), aztán belevágtam Kovásznevelés cím alatt. Végül pedig arról rizsázok, hogy milyen egy igazi Kovásszal az élet, írtam a kovászgondozásról is.

Kovászos kenyérsütés

Oké, nagy hurrá, örömujjongás. Van kovászunk, süthetünk kenyeret!

A Süssünk otthon kenyeret című bejegyzésemben minden kenyér receptemet összeszedtem kezdve a szódabikarbónás ír szódakenyerektől, az élesztős kenyereken-péksüteményeken át, az öregtésztával sütött finomságokkal együtt, egészen a kovászos receptjeimig. Sok tipp/trükk miegymás. Az egyik kedvenc bejegyzésem, jó kis összeállítás, logikus + tök sok recepttel.

Hogyha szívesen olvasnál arról, hogy Miért jó nekünk a kovászos kenyér egyáltalán?! Arra is van lehetőség.

Na de, nem is húzom tovább.. A kovászos kenyérsütés nélkülözhetetlen eszközei után javaslom A kovászos kenyérsütés lépéseit is végigolvasni.

Az összes kenyér receptem. (A kovászos receptek kiválogatása és külön menüpontba rendezése folyamatban….)

Hogyha egy receptben százalékosan vannak megadva a hozzávalók és grammosítani szeretnénk, vagy recept helyett magunknak szeretnénk kiszámolni a kenyerünk hozzávalóinak arányait, akkor A kovászos kenyér anyaghányad számítását ajánlanám.

Végül arra is van számolásunk – Ekkora kenyeret szeretnék sütni, ennyi lisztre lesz szükségem – hogyha tételezzük fel, kilós kenyeret szeretnénk sütni és a többi hozzávalót is tudjuk, hogy miből mennyit szeretnénk, akkor mennyi lisztre lesz szükségünk, hogy annyi legyen az annyi, de ezek tényleg csak részletkérdések már.

Ha érdekel a kenyérsütés és szeretnéd megtanulni a kovászos kenyérsütés minden apró részletét, várlak szeretettel kovászos kenyérsütő workshopjaiomon!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s