Kókuszgolyó crumble

desszert

Az idejét sem tudom, mikor ettem utoljára.
Komolyan.
Azt pedig végképp nem, hogy mikor csináltam, talán valamikor a középsuliban?!

Az előre elkészített kis morzsa/crumble maga a megtestesült csoda.
Morzsánk szuperül variálható, hirtelen felindulásból kitalált pohárkrémek rétegétől kezdve, muffin tetejének textúrát tudja roppanósan varázslatossá tenni, vagy jelen esetben tökéletes alap kókuszgolyónk számára, de ha már alap, akkor kíváló alapja lehet egy New York Cheesecake-nek, vagy van kifejezetten egy szilvás morzsatorta is a blogon. Szóval bármilyen darált keksszel készített sütemény/desszert helyett szuper és tudjuk mit tartalmaz, hát az íze pedig, szerintem nagyon nem kell magasztalnom és kiemelnem mennyivel másabb ízvilág, mint egy sima HT keksz.

Reklámok

Mivel férjem nem egy kókusz-lover, eddig szinte száműztem a konyhából, de rá kellett jöjjek, hogy nem úgy megy ez ám, ugyanis én speciel imádom ezt a fehér apróságot, annak minden ízével és textúrájával. Awwh annak idején a középsuliban, nagyon-nagyon sok raffaello szeletet készítettem. Úristen, azt ismeritek!? Kókuszos piskótán főzött vaníliás-kókuszos krém. Uhh brutálisan imádtam/dom. Hajaj, már látom előre, hogy István ki fog készülni a sok jövőbeli kókuszos sütitől, de az a poén, hogy mindig csak a szája nagy, amint kész van, megeszi, sőőőt meg is jegyzi, hogy jaj ez de jó. Szóval, csak kiderül, hogy eddig én voltam a hülye…. miért nem kezdtem el hamarabb ezt a kókuszozást?! Jajjjjjmár Hanna…

Csak azt érzem, hogy csupa szaftos és nagyon könnyű, aztán hopp egy ropogós morzsadarabbal találkozok, közben a szám melegétől már olvad a tömény, kakaós-rumos belső.
Mennyei.

Szóval tegnap este, a kanapén ülve, megcsapott az “Úhh de ennék kókuszgolyót” feeling, a reggeli fagyasztóviziten pedig pont találkoztam hőn szeretett barátommal, egy egész zacskó crumble-lel, vagy hogy egyszerűbb legyen: előre elkészített/megsütött ropogós morzsával. Szóval abban a pillantban, valamikor a Konyhafőnök reklám közben, felvillant a kis izzó és megszületett a gondolat: holnap kókuszgolyó lesz (a bejglik mellett) aprított az crumbleből.

Reklámok

Látjátok, ahogy a nagyobb crumble darabok kukucskálnak? 🙂

Kókuszgolyó crumble

Hozzávalók 19 darabhoz

Crumble
200 g liszt (nálam: 100 BL55 búzafinomliszt, 50 g teljes kiőrlésű rozsliszt, 50 g teljes kiőrlésű búzaliszt)
1 csipet só
100 g kristálycukor vagy barna cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 teáskanál fahéj
késhegynyi szerecsendió
100 g olvasztott vaj

Reklámok

Kókuszgolyó
210 g crumble
21 g puha vaj
21 g porcukor (de akár el is hagyható, én spec. most kihagytam)
50 ml tej (hideg)
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor átszitálva
1 evőkanál rum
1 evőkanál sárgabaracklekvár
pici só

Elkészítem a morzsát
Előmelegítem a sütőt 180 fokra (alsó-felső). Kevesebb, mint 2 perc alatt összekeverem a liszteket a sóval, a fűszerekkel, a cukrokkal (kristály/barna és vaníliás), majd ráöntöm az olvasztott vajat, elkeverem és morzsás textúrájúra összeállítom. Sütőpapírral bélelt tepsire öntöm, egyenletesen eloszlatom, és 180 fok (alsó-felső) nagyjából 15 perc (figyeljük!) alatt megsütöm.

Kókuszgolyó összeállítása
A kihűlt ropogós crumblet késes aprítógépbe teszem és apróra aprítom. Nekem maradtak benne “nagyobb” nagy szemű só vagy jégcukor méretű darabok is, ez tök jó textúrát adott a golyónknak. Az aprított morzsához hozzákeverem a porcukrot, a kakaóport, majd rámérem a puha vajat, beleöntöm a tejet, a rumot, a lekvárt, majd egy kanállal masszává állítom össze. Hűtőbe teszem 30-60 percre. Kis tálba kókuszreszeléket öntök, a masszából golyócskákat formázok és meghempergetem a kókuszban, de ez annyira triviális, hogy leírni is izé. 😀

Reklámok

Kövess Instagramon és Facebookon is!
Iratkozz fel hírlevelemre, hogy értesülhess a legújabb tartalmakról!

Kókuszgolyó crumble” bejegyzéshez 4ozzászólás

  1. Kedves Hanna,
    a receptben 100 g crumble után 3 féle lisztet sorolsz fel, de a Bl55 mellett nincs megadva mennyiség. Véletlenül, vagy mint választható liszt került oda? Nem 150 g crumble készült volna?
    Üdv. Rita

    Kedvelés

    1. Na ugye milyen rossz ez?!😅Amikor valamit úgy szeretsz, de közben meg a párodat is szereted és inkább nem csinálsz, csak hogy ne okozz neki rosszat a kókusszal!😄☺️ Na de…. rájött közben, hogy jaj nem is annyira rossz ez, szóval most úgy tűnik.. Ő is szereti….👏❤️

      Kedvelés

Hozzászólás