Fügés – karamellás frangipane

desszert

Hú, ez durva. De ez komolyan durván finom lett. Eleve adott egy enyhén édes, omlós tészta, aztán ott a szintén édes karamell, mondjuk ezt igyekeztem kompenzálni némi sóval. Aztán mivel a fügét még a hétvégén szedtük le Egerben anyáéknál, mostanra már nagyon-nagyon édesre értek, olyannyira, hogy apró cukorkristályok jöttek ki a cuki kis fenekükön. Imádtam!

Reklámok

No és akkor ezt a karamellt egy mandulás – vajas töltelékkel (véletlenül enyhén pörkölt és enyhén sózott mandula lett véve) kombináltam össze, hát hú. Durván hú. Nincs is több komment. Tudjátok ilyeneket kapni a ‘fenszi kávézókban, legalábbis nekem azok a sütemények jutnak róla eszembe. Annyira klassz lett! Tökre örülök!

A francia Frangipane elnevezés a krémet jelöli, amibe mandula + porcukor + vaj 1:1:1 arányú kihabosított keveréke kerül némi tojással és egy kis liszttel, amolyan nagyon házi marcipán, de persze nagyon nem, de kicsit azért mégis olyan. 🙂 Erre a krémre aztán jöhet bármilyen gyümölcs. Nagyon-nagyon rég szemeztem már vele és úgy örülök, hogy végre elkészítettem! Örök darab lesz.

A sütésről videót is készítettem a YouTube-ra, kis rövidke 3 perceset, Fügés – karamellás frangipane címmel megtaláljátok!


Fügés – karamellás frangipane

Tészta
220 g liszt (nálam 120 g BL55, 100 g teljes kiőrlésű rozsliszt)
100 g hideg vaj
csipet só
20 g porcukor
1/2 citrom reszelt héja
1 tojás
1 evőkanál hideg víz

Reklámok

Karamell
60 g kristálycukor
30 g vaj
80 ml habtejszín 30%-os
1 óriási csipet só

Töltelék
70 g darált (pörkölt, enyhén sózott) mandula
100 g puha vaj
40 g kristálycukor
1 tojás
1 evőkanál liszt
8 db füge (400 g)
+ szeletelt mandula

A tésztához a liszteket a hideg vajjal, a csipet sóval, a porcukorral és a citrom reszelt héjával elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojást, a hideg vizet és összeállítjuk a tésztát. Hűtőbe tesszük 30 percre. A karamellhez a kristálycukrot vastagabb aljú kis nyeles lábasban karamellizáljuk, addig amíg az összes cukorkristály el nem olvad, majd hozzáadjuk a vajat, elkeverjük, végül hozzáöntjük a tejszínt és egy nagy csipet sót és jól összeforraljuk vele, majd hagyjuk kicsit kihűlni. A töltelékhez a mandulát felaprítjuk, vagy megdaráljuk. A puha vajat kihabosítjuk a kristálycukorral, majd ha már 4-5 perce keverjük, hozzáadjuk a tojást, addig keverjük, amíg jó habos, egynemű nem lesz, végül hozzáadjuk a darált mandulát és a lisztet.

Reklámok

A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd egy sütőpapírral bélelt vagy kivajazott 25 cm-es karikába vagy piteformába tesszük úgy, hogy az oldalát 4-5 cm magasan kibéleljük vele. Sütőpapírral béleljük, valamilyen nehezéket teszünk bele. Nekem van egy fix mag-hüvelyes keverékem, amit még annak idején vettem, de teljesen használhatatlan, mert minden van benne és totál nem egyszerre fő, úgyhogy befogtam erre a vakon sütés célra. 180 fokon 10 percig sütjük nehezékkel, majd további 10 percig nehezék nélkül, végül összekeverjük a karamellt a mandulás krémmel, beletöltjük a tésztába, majd felezett fügével bőven megpakoljuk. A tésztát töltelékkel együtt 180 fokon 30-35 percig sütjük.


További receptekért és inspirációért kövessetek Instagramon és Pinteresten!


Fügés – karamellás frangipane” bejegyzéshez 6ozzászólás

  1. Szia Hanna!
    Megnéztem a videót is, de őszinte leszek, a vaníliás nérós-slowliving-zenenélküli sokkal de sokkal jobban tetszett. Azt kb 5x néztem újra, átjött rajta az életstílusod, ahogy sütsz – nagyon megnyugtató volt csak ülni egy kávéval a kezembe és nézni. Ez a felgyorsított, zenés változat sem rossz, de a nérós nagyon egyedi lett!

    Kedvelik 1 személy

    1. Kedves Alexandra!
      Köszönöm a visszajelzést, bajban vagyok amúgy, mert nem tudom, hogy mi az amire igény lenne, néha meg egyáltalán nincs eszemben az igény és egyébkénz nem is feltétlen kellene, hogy foglalkozzak vele, hanem csak csinálni kellene ami belülről jön, mert van, akinek a hang nélküli nem tetszik! Na fene tudja, mindenesetre marad szerintem hangulatfüggő, csendesebb napjaimban hang nélkül fogom elkészíteni!💕 Egyébként szerintem is az lett a legjobb!😌☝️

      Kedvelés

  2. Kedves Hanna!
    Ma kipróbáltam a recepted. Mióta megtaláltam azóta szerettem volna megsütni. Tudtam venni isteni finom házi lila fügét, jó édeset így már csak időt kellett a sütésre szakítani, ami a kisgyerek mellett nem volt könnyű dolog😅. De ma végre adódott a lehetőség. Őszintén szólva meglepett az ízhatás, sokkal töményebb édesebb dologra számítottam. De helyette egyáltalán nem volt émelyítő. Nagyon tetszett a tészta kissé ropogós állaga és teltebb íze a teljes kiőrlésű liszttől. Szerintem tökéletes. Biztos vagyok benne hogy többször elkészítem és más gyümivel is ki lesz próbálva. Köszönöm a receptet 🥰

    Kedvelik 1 személy

    1. Kedves Csilla!
      Öröm olvasni minden egyes mondatod, összefut minden is a számban, annyira szépen írsz a süteményről. El sem tudom képzelni, hogy milyen időmenedzsment kell egy ilyen projekthez, de biztos vagyok benne, hogy nem egyszerű kisakkozni. Nagyon szívesen, örülök, hogy jól sikerült, dehát nem csak az én érdemem, az isteni finom házi füge, a kezed munkája és szereteted, mind benne van!🥰🙏

      Kedvelés

Hozzászólás