Toast kenyér

kenyerek

Néha bekacsintunk a kenyerek, pékáruk osztálya felé és hosszú percekig legeltetem rajtuk a szemem, aztán megállapítom, hogy nem veszünk semmit, inkább holnap megsütöm. Bár van bennük az az íz, tudjátok, amit otthon sehogy se fogunk tudni megsütni, nyilván ezek a különböző stabilizátorok és etyem-petyemek, mint a cukrászda piskótáiban a yilk paszta, ami veszett egy anyag, de a piskótatekercsnek és a kókuszkockának tőle lesz olyan az íze, amit sose fogunk tudni tökéletesen ugyanolyanra készíteni. Na mindegy. Lényeg a lényeg, hogy néha veszünk egy-egy bajor perecet, vagy egy-egy vajas croissantot, sőt a múltkor a mákos gubához egy fonott kalácsot, ótejóég, hát leírtam. Bár sanszos, hogy ez csak magamnak ilyen egetrengető ügy, de túltettem már magam rajta. Nevet. Vagy mégsem.

Reklámok

Na de.. nemrég a csomagolt toast kenyerek mellett férjemmel hosszú percekig toporogva álltunk és néztük, filóztunk, hogy mi legyen.

Háttérsztoriként hozzátartozik, hogy kipróbáltuk a Netflix 30 napos próbaverzióját és a Nadiya’s Time to Eat-ben főszereplőnk olyan sajtos toastot készített, hogy este 9-kor csorgó nyállal a párnán néztük őt, ahogy beleharap az elmondása alapján kizárólag fehér kenyérből tökéletes, minden oldalról jól átsütött, sajtos-sonkás, háromszögre kettévágott toastba. Végül arra jutottam, hogy ezt a képzeletbeli szintemet már nem lépem át, amúgy is kellene egy jól bevált toast kenyér recept, hát hajrá, végre itt az idő.

No, azóta az történt nálunk, hogy sütöttem először egy zsemlét, majd másnap a simit receptem alapján egy óriási toast kenyeret, aminek a 30%-a kifolyt szinte a formából, de bennünket ez nem gátolt: a hedonista toastok korszaka elkezdődött. Ez volt két hete. Aztán tegnap már láttam, hogy igencsak fogy, mert István minden este összerak egyet magának, én csak pislogok rá a szálkásító, karácsonyt megelőző diétám közepette.

Reklámok

Az első verziót még semmiképpen sem szerettem volna megosztani veletek, mert hát kicsit össze-vissza volt az egész (nem futott fel a fagyóból kivett élesztő és a vízben elkevert élesztőlével, plusz kovásszal, meg kis instanttal is dolgoztam) és nem igazán figyeltem rá, csak úgy alakult magától, mert közben bejgliztem, de hála az égnek fogyogat már a fagyóból, így tegnap újra megsütöttem, pontosítottam az adagokat, a méreteket és a kelesztési időt (már amennyire lehet) szóval hozom a receptet!

Toast kenyér

Hozzávalók kb 700 g-os kenyérhez / 26×11 cm-es formához

A kovászhoz
15 g hűtőből kivett kovász
40 ml víz
40 g BL80 búzakenyérliszt
1/2 kk instant élesztő

Reklámok

A kenyérhez
az összes kovász (25%)
240 ml víz
40 ml olaj
1,5 teáskanál instant élesztő
4 g kristálycukor
380 g BL55 búzafinomliszt
15 g burgonyapehely
7 g só

Reggel elkészítjük a kovászt, kiveszünk a hűtőben tartott oviból 15 grammot, elkeverjük 40 ml vízzel, a kis instant élesztővel és a kenyérliszttel, lefedjük és érni hagyjuk. Akkor lépünk a következő munkafolyamatra, ha ez már jó érett kb 3 óra múlva, de taps Hanna, mert ezt konkrétan nem mértem, mindegy is, a lényeg, hogy tanuljuk meg érezni, mikor jó a kovász. Legyen jó bubis és ha kicsit hozzáütöd a pulthoz, a bubik kipukkadása után ugyanolyan magas marad a szintje, akkor jó és kezdhetjük a kenyeret.

A robotgép üstjébe öntjük a vizet, elkeverjük benne a kovászt, az olajat, az instant élesztőt, a burgonyapelyhet és a kristálycukrot, majd ha ezt jól összekevertük, jöhet rá a lisztben elkevert só is. Dagasztókarral szép fényes tésztává dagasztjuk, elég lágy lesz, de nem gond, ez a jó. Lisztezett deszkára kitesszük, cipóvá formázzuk és áttesszük egy kiolajozott tálba, ahol letakarva a duplájára kelesztjük 40-50 perc alatt.

Reklámok

Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, ujjainkkal, mint a foccacciánál 24×24 cm-es téglalappá (vagy pontosan akkorává az egyik oldalát, mint a kenyérsütő formánk hossza) nyomkodjuk, végül feltekerjük, mint a bejglit. Kivajazott kenyérsütő formába tesszük és letakarva további 40-50 percig kelesztjük. Vízzel spricceljük és 230 fokra (alsó-felső) előmelegített sütőben, középső rácson 50 percig sütjük, közben egyszer megfordítottam a kenyeret a gázsütőm egyenetlen sütése miatt. Ha nagyon pirulna, alufóliával takarjuk le. Sütés után kiborítjuk a formából és rácson hagyjuk kihűlni. Felszeletelni csak másnap szoktam, én már nagyjából immunis vagyok ezekre a finomságokra, de a kihűlést mindenképpen várjuk meg!

A tigris kenyér mintájára készítettem rá egy mázat, ami 30 ml langyos vízből 1 kávéskanál szárított élesztőből, pici cukorból, sóból és normál esetben rizslisztből, de nálam nem volt itthon, így 30 g kukoricadarából állt, ezt 10 percig állni hagytam és ezzel kentem meg sütés előtt a kenyeret. Nekem nagyon bejön!

Sonkás toast szendvics

A toast szendvicshez mindkét, vagyis mind a négy oldalát megkenjük a toast szeleteknek vajjal, serpenyőben lepirítjuk őket, majd az egyikre elkezdjük halmozni a sajtot (reszelt vagy vékonyra szeletelt), rá a 90+%-os sonka (mi két félét szoktunk beletenni, egy csirke vagy pulykamell sonkát és egy füstölt tarját vagy combot), aztán megint sajt és rácsukjuk a tetejét. Ha az egyik oldal sajtrétege megolvadt, megfordítjuk és a másik sajtréteget is ráolvasztjuk.

Reklámok

Elkészítetted a toast kenyeret? 
Írd meg lent kommentben, hogy ízlett! Fényképét szeretettel várom az instán @smuczer.hanna oldalam megjelölésével és #smuczerhanna_recept hashtaggel, ahol már 500+ receptjeimről készült képet töltöttetek fel! Kenyeres és sütős insta-sztorikhoz pedig szuper GIF-eket találsz “smuczerhanna” néven a keresőben. 

Reklámok

Ha tetszett a recept, megköszönöm a megosztásokat. Minden egyes megosztással, lájkkal támogatni tudsz. Az pedig plusz szuper, ha követsz InstánFacebookon és Pinteresten, ahol értesülhetsz a legújabb receptjeimről és nyomon követheted az éppen aktuális hedonizmusainkat!

Toast kenyér” bejegyzéshez 2ozzászólás

Hozzászólás