Kanelbullar, a svéd álompéksüti

kelt tészta

Álomfinom. Beleharapsz és elterül benned, megetted és nem nyúlsz második után, mert elég volt, beterített. Minden falatot csukott szemmel majszolsz, annyira hihetetlen élmény.
Viszont az első harapás után már elvesztél, sohasem felejted el az ízélményt és végérvényesen a rabjává válasz!

Reklámok

A tészta valami mennyei. Egy kellemesen vajas, illatos kelt tésztáról beszélünk, amit már előző este összeraktunk, így az ízek kombinációja pont összeért. Az eredeti töltelék – vaj,fahéj – mellé diót is kevertem, egyszerűen fenséges lett. Ezek a svédek nagyon tudnak valamit. Minden fáradozást, minden percet megért.
Mivel a kardamom elég karakteres fűszer, khm.. látni kellett volna az arcunkat, amikor beleszagoltunk párommal, na így csak a tésztába került egy kis szösszenet belőle, ami csak lágyan simogat és nem vág pofon. Lehet bele persze többet is tenni, aki ismeri és szereti.

Reklámok

Számoljunk csak!
Durván 1 óra alatt összedobtam a tésztát, majd kelt 3  órát, aztán 9 óra hosszát pihent a hűtőben, majd 2 -t a pulton. Formáztam, ez megint 1  óra, aztán kelt még 4-et. Ja, sütési idő: 1 óra.
Elkészítési idő összesen 22 óra.
Jó a tényleges munka csak 1,5-2 óra volt!

Sejtettem, hogy ekkora keletje lesz ennek a péksütinek, de ilyen mértékű fogyásra nem számítottam. Gondoltam, készítek egy nagyobb adagot, aminek  egy részét leköltöztetem a fagyasztókra, hogy sietősebb napokon is biztosítsam édesség-szükségletünket, de pár nap elteltével már nem volt minek leköltöznie. Készítsétek el Ti is ezt a csodát!

Hozzávalók 21 darabhoz
Sütést megelőző este elkészítjük a tésztát.

600 g BL80 búzakenyérliszt
2 evőkanál burgonyapehely (elhagyható)
275 ml tej
1 egész tojás
115 g porcukor
1 tk méz (elhagyható)
1 csomag vaníliás cukor
1/2 kávéskanál őrölt kardamom
5 g szárított élesztő
1 kávéskanál só
140 vaj/margarin (nálam most 50 g disznózsír, 90 g vaj)

Második nap kikeverjük a tölteléket
100 g darált dió
150 g puha vaj
90 g nádcukor vagy kristálycukor
80 g porcukor
2 evőkanál őrölt fahéj
1 csipet só

A lekenéshez
1 egész tojás kicsit felverve
szeletelt mandula

Reklámok

Sütést megelőző este összeállítjuk a tésztát. A tejet meglangyosítjuk, elkeverünk benne egy teáskanál kristálycukrot és egy teáskanál mézet. Elkeverjük benne a szárított élesztőt és addig pihentetjük, amíg kimérjük a száraz hozzávalókat. A lisztet egy tálba szitáljuk, jöhet bele a só és a burgonyapehely (elhagyható). Hozzáadjuk a porcukrot, a kristálycukrot, a vaníliás cukrot és a kardamomot. A tejes keverékbe beleütjük a tojást, kicsi habverővel elkeverjük, majd az egész tejet a liszt közepébe készített kis mélyedésbe öntjük. Dagasztani kezdjük (engem december óta hűen szolgál egy konyhai robotgép, szóval én ezzel szoktam dagasztani.) A zsiradékot (vajat+disznózsírt) mikróban megolvasztjuk, majd kis adagokban (kb 4-5) hozzáadjuk a tésztához, mindig megvárva, hogy a tészta az adott adagot felvegye. Tökéletes állagú tésztát fogunk kapni: nem ragad, nem tapad, gyönyörűen gyúrható kézzel is lisztezetlen felületen.

Kelesztőtálba tesszük, lefedjük, majd 3 órán keresztül szobahőmérsékleten pihentetjük, majd hűtőbe tesszük éjszakára. (Nálam 9 órát időzött bent.) Még este kivesszük és kimérjük a vajat (150 g) a töltelékhez, hogy másnap reggelre megpuhuljon. Másnap reggel a tésztát kivesszük a hűtőből és a pulton hagyjuk melegedni legalább 2 óra hosszára.

Közben kikeverjük a tölteléket: A puha vajat kihabosítjuk a por-, és a nádcukorral, hozzákeverjük a fahéjat, a vaníliás cukrot és egy csipet sót is. Ledaráljuk a diót és ezt is belekeverjük a töltelékbe. Ha letelt a tészta pihenőideje, 55×47 cm-esre nyújtjuk. (Minimális lisztezést igényel a pult, szinte semmit se szórtam alá.) Egyenletesen eloszlatjuk rajta a tölteléket, majd a hosszabbik oldalánál fogva félbehajtjuk. Pizza vagy derelyevágóval 1 cm (ujjnyi) széles csíkokra szeleteljük. 2 csík fog kiadni egy süteményt. Tehát 42 db csíkom lett, na jó.. nem pontosan, mert 41 lett, a végén egyet kettévágtam. Megfogjuk az első csíkot, kicsit meghúzom, kb a duplájára. Két ujjunkra (mutató és középső) elkezdjük feltekerni a tésztát, mint a spárgát. Ha az első csíkot feltekertük, mehet folytatólagosan a következő. Így haladunk végig az összesen. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, majd letakarva további 4 órán keresztül kelesztjük. Előmelegítjük a sütőt 185 fokra. Lekenjük kicsit felvert tojással a sütemények tetejét és megszójuk szeletelt mandulával. 185 fokos sütőbe tesszük és 18-20 perc alatt megsütjük.