Süssünk fánkot áprilisban is!

kelt tészta

Eddig valahogy úgy voltunk vele, hogy fánkot csak februárban sütünk, de nem értem miért, amikor mindenki imádja?! Plusz rájöttem, hogy alapjaiban tök gyors, ahhoz képest, hogy kelt tészta: nem kell arra várni, hogy megsüljön a sütőben, mert olajban hipp-hopp kisülnek. Oké, nem egy alakformáló fogás, de ha mértékkel fogyasztom, akkor szerintem belefér. Ezért is szoktam kisebb adagokat készíteni, másrészt pedig a harmadnapos fánk már nem az igazi, szóval igyekszem mindig úgy sütni, hogy másnapra elfogyjon maradéktalanul.

image

Hozzávalók 20 db fánkhoz:

 • 350 g liszt
 • 50 g porcukor
 • 220-230 ml tej + 1 teáskanál porcukor
 • 30 g friss élesztő
 • 50 g vaj/margarin 
 • 2 tojássárgája
 • 1 evőkanál rum (nem sütőrum, hanem a 0,05 L-es 30%-os)
 • olaj a sütéshez (6-7 dl)
 1. A tejet meglangyosítom, elkeverem benne az 1 teáskanál porcukrot és belemorzsolom az élesztőt, felfuttatom.
 2. A lisztet a porcukorral együtt kimérem, átszitálom, majd elkeverem. 
 3. Megolvasztom a vajat/margarint.
 4. A liszt közepébe lyukat készítek, beleöntöm a felfutott élesztőt és a 2 tojássárgáját. 
 5. Dagasztani kezdem (a robotgépemmel), majd hozzáadom a rumot, majd kisebb adagokban az olvasztott vajat/margarint is. Addig dagasztom, amíg szilánkosan elválik az edény falától.
 6. Konyharuhával letakarom és duplájára kelesztem kb 30-40 perc alatt.

  TIPP: Gyorsíthatjuk a kelesztést, ha a sütőt felmelegítjük nagyjából 25-28 fokra és beletesszük a konyharuhával letakart tésztát. Gyönyörűen megkel rövidebb idő (kb 20-25 perc) alatt.

 7. Ha megkelt ujjnyi vastagra nyújtom, pohárral köröket szaggatok a tésztából és kilyukasztom az ujjammal a fánkok közepét. Konyharuhával letakarom a kiszaggatott fánkokat, majd további 20 percig kelesztem.
 8. Közben melegíteni kezdem az olajat, s ha már felmelegedett, elkezdem sütni a fánkokat, ekkor középfokozatra kapcsolom a tűhelyet, mert hamar sülnek. FONTOS: A fánk deszkán fekvő oldala (az alja) kerül mindig az olajban felülre. 
 9. Amint beletettem a fánkokat fedővel lefedem. FONTOS: Az első oldala mindig fedővel sül, a második már sülhet nélküle.

image

Megjegyezném, hogy egy héttel később újra megsütöttem és persze akkor gyönyörűek lettek. A közepét kis kupakkal szaggattam ki, így nem deformálódott el a fánk, mint amikor az ujjammal lyukasztottam ki. Úgyhogy megvan a trükk.

image