A kenyérsütés nélkülözhetetlen eszközei

kenyerek, kovász

Összeszedtem a kenyérsütés számomra nélkülözhetetlen eszközkészletét. Nehéz lesz, de megpróbálok fontossági sorrendben haladni. A dobogósok nálam MUST HAVE darabok, igazság szerint teljesen egyenlő helyen állnak. Ami engem illet, nélkülük módfelett gyatra kenyeret tudnék csak sütni!

Szakajtó / Találtam otthon egy réges-régi kis fonott, kerek gyékény szakajtót. Imádom. Ettől lesz olyan szép körkörös mintája a lisztes tetejű kenyérkéknek. Rendeltem már mellé azóta egy hosszúkásat is, na ez sajnos nem vált be, nem csípem, túl hosszú – annyira, hogy a jénaiba csak összenyomva fér bele a megkelt kenyér és így hülyén beredőzik miután beleteszem és úgy is sül meg. Katasztrófa.

Jénai, Vasedény / Több opció is létezik. Nekem két verzió vált be: jénaiban sütöm a vekniket, kerek vasedényben pedig a cipókat. A tepsin sütés nekem nem vált be, nem tudok kellő gőzt biztosítani a kenyérkének. A jénaiban/vaslábasban a kenyérből elpárolgó nedvesség, gőz hatására később szilárdul, sül meg a héj, így a kenyérnek lehetősége van még nagyobbra nőni. Én még plusz spricceléssel is szoktam ezt turbózni. Ezekkel a módszerekkel egy tökéletesen ropogós kenyérhéjat kapok.

Sütés jénaiban / vasedényben (5L, 26cm): Jénaival vagy vasedénnyel együtt előmelegítem a sütőt 230 fokra. Tehát hideg sütőbe teszem az edényeket és úgy kapcsolom rá. Amikor felmelegedett, előkészítem a kenyeret a költözésre. Előveszek három nagy vágódeszkát, egyikre teszem a forró jénait, másikra a forró jénai tetejét, harmadikra pedig ráteszek egy sütőpapírt, amivel együtt a kenyér fölé illesztem és egy határozott, ámbár finom kis mozdulattal ráfordítom a már kibugyolált, szakajtóban lévő kenyeret erre a sütőpapíros vágódeszkára. Leveszem róla a szakajtót és a lisztes konyharuhát, határozott mozdulattal (legalábbis próbálkozom) bevágom gilette pengével, majd megfogom a sütőpapír széleit és beleteszem a jénaiba/vaslábasba, tető rátesz (spriccelés, kivéve a jénainál – mert én félek, hogy elpattan a hideg víztől) és nyomás a sütőbe 230 fokon 40 percig, majd leveszem a vaslábas/jénai tetejét és további 15 percig 210-200 fokon sütöm. Akkor jó, ha az alja kongó hangot ad. Rá fogsz ismerni! Sütés tepsin: Próbáltam már – de nem sikerült jól, szóval nem is nagyon osztom az észt, de elvileg így kellene – tepsin sütni, ilyenkor a sütő alján egy másik edényt be kell készíteni és amikor betesszük a kenyeret a sütőbe, az alsó edénybe vizet öntünk, így gőzösítjük, hát nálam mondjuk katasztrófa lett a végeredmény. Elméletileg pataki tálban is működhet a kenyérsütés, van otthon, de még nem mertem kipróbálni erre a célra, hogy most akkor előtte áztatni kell?! Fogalmam sincs.

Digitális mérleg / Nekem must have, mert én mindent grammra és milliliterre pontosan szeretek mérni.

Kézi mixer vs. konyhai robotgép / Dagaszthatunk persze kézzel is, én nem bírom izommal és nem is szeretem, ha csupa ragacs a kezem, bármennyire is szeretek kenyeret sütni. Arra jutottam, hogy jobb ha leírom a saját tanulópénzem a kütyüimmel kapcsolatban, bárcsak valaki leírta volna hamarabb, mielőtt beleszaladok. Körülbelül 1-1,5 évet bogarásztam, hogy kiválasszam a legtökéletesebb (nagy) konyhai robotgépet. De kezdem az elején. Volt egy 5 éves, kézi robotgépem, egy 300W-os Bosch-om. Viszont éreztem, hogy nehéz számára 500g lisztből tésztát dagasztani. Az összes sütögetős Fb. csoport, blog, műszaki oldal konyhai robotgép ajánlóját, értékeléseit és a tapasztalatokat elolvasva arra jutottam (+ család, + mindenki – kivéve párom, mert párom KitchenAid vagy Ankarsrum Assistent párti – mondjuk így utólag már tudom, hogy hallgatnom kellett volna rá..), hogy megveszem a Lidl 1300W-os robotcsodáját 30ezerért, mert dicsérték, mert nagyon, igazán, tényleg dicsérték. Hát hülye voltam, most már tudom, baromira, mert ha csak ránézek legszívesebben kidobnám az ablakon. Semmire sem jó. Mert az rendben van, hogy 2 tojásból nem ver habot de, hogy 6 tojásfehérjének is csak a tetejét simogatja?! Ugyanígy a kenyérnél, csak a tészta tetejét piszmogja össze, pedig nem 200g lisztből készítem a kenyereket. Elmosni katasztrófa, mert irtó nehéz a tál (6 literes és 777g). Közben elfáradt a kis Boschom és megpihent, ekkor beszereztem a legerősebb kézi robotgépet, ami szintén Bosch 575 W és imádom. Megint mindent ezzel csinálok. Szóval óriásivásár Lidl konyhai robotgépem csak áll a pulton*, foglalja a helyet és minden egyes alkalommal, amikor ránézek eszembe juttatja önnön hülyeségem. Ugyanitt megkímélt állapotú, alig használt konyhai robotgép olcsón eladó. Egyébként gondolkoztam, lehet nem fogok helyette másikat venni, mert a kézi tökéletesen kiszolgál.

*Update
Már a dobozában piheni a fáradtságos tészta-, és tojásfehérje-simogatásokat.

*Update2
2018 szeptemberében beiratkoztam egy cukrászképzésre és a cukrászdás gyakorlatok során rájöttem, hogy eddig túl sokat vártam a talponálló robotgépemtől. A benti nagy teljesítményű, a méretileg az enyémmel egyenértékű gép tésztájával is foglalkozni kell. Tehát nem az van, amit Hannácska előzetesen elgondolt, hogy beleteszem a hozzávalókat és hipphopp szinte már a kész süteményt veszem ki, hanem bizony azt is fel kell kaparni, azt is tenyenbetyengetni kell, a pogácsa tésztáját még utána át kell gyúrni ésatöbbi ésatöbbi. Szóval elvárásokat sutba dobva felballagtam hát az emeleti tárolóhoz és ősszel visszatettem a robotgépemet a konyhába. Egészen 2018 december 25-ig bírta az életet velem: képviselőfánk tejszínhabverésben lelte füstölgő halálát. Telefon a Lidl-nek, ingyenes postafeladási jogosultság megkap, gép felad Németországba, majd se kép se hang május elsejéig. Ekkor jött egy e-mail, hogy a gépemet feladták (2 alkatrészt cseréltek benne). Hát hogyha ez Nektek megérte – gondoltam magamban – ám legyen, én boldog leszek vele. Mert persze már magamban temettem és fontolgattam az Ankarsrum megrendelést, csak hát.. elég borsos, nagy elhatározás kell hozzá, viszont tudom, ezt a strapát nem sok gép viselné el. Szóval május 6-án megkaptam a gépem, vagyis nem Őt, mert egy zsír új gép feszített a régi dobozomban. Még turmixfejet is küldtek hozzá, pedig azt nem postáztam el, szóval most kettő is van. Ugyanitt Lild-ös turmixtartozék ingyen elvihető!

Talponálló robotgép nélküli 5 hónap tapasztalatai
Kovászos kenyérsütéshez egyáltalán nem hiányzott, mert a tésztát mindig csak hajtogatni kell, nem dagasztani. Tehát szépen, mindenfajta megerőltetés nélkül kialakul a csodálatos gluténszerkezete/sikérváza. Szóval ehhez robotgép nem feltétlen kell.
Viszont! Az élesztővel készített péksütemények száma jelentősen csökkent háztartásunkban ez idő alatt. Hát na. Ciki, nem ciki, de azért óriási segítség a háznál, hogy amíg elődagaszt, simán elmosogatsz, nem kell felette állni.
Szóval hiányoztál Te kis retek, ma foglak felavatni egy cuki brióssal (2019.05.10) úgy vigyázz! ❤

Gilette penge / A kenyér bemetszéséhez. Számomra must have darab, mindig pénztárcában velemutazós, ha anyáéknál vagyunk, akkor is tudok kenyeret sütni! Mert nincs annál borzasztóbb érzés, amikor máshol sütsz kenyeret, a tészta páratlanul szépen megkel, de nem tudod mivel bevágni (anyáéknál ilyen éles kés a világon nincs), így a leendő tökéletes kenyered és közted egy apró, pöttöm gilette penge hiánya húz óriási választóvonalat. Tragikus, ugye?! Ja, és függőlegesen vágok vele, határozott mozdulattal, viszonylag mélyen 1,5-2 cm. Plusz infó, hogy hideg kenyeret (min. 1 órával sütés előtt beteszem a hűtőbe és ott kelesztem, kiveszem és gyönyörűen bemetszem) szebben be tudunk vágni! 

Virágspriccelőke / Miután óvatosan, a sütőpapír két szélét (vagy párommal együtt négy szélét) fogva belehelyeztük a kenyeret a vasedénybe, (egyik kezemmel) folyamatos spriccelések mellett (másik kezemmel) a hőálló kesztyűn keresztül fogom és kezdem rátenni a tetejét. Harmadik kezemmel pedig nyitom a sütő ajtaját – párom szokott asszisztálni, ha nincs itthon nyilván, kinyitom, megfogom a forró vas/jénai edényt, beteszem és rázárom a sütő ajtaját. Így költözik a sütőbe. Jénainál nem spriccelek rá, meglehetősen félek, hogy eltöröm, ekkor a kenyér teteje kap egy röpke spricckét, azért röpkét csak, mert nagyon rosszul néz ki a lisztes kenyér, amikor víz éri, szóval csak távolról.

hetedik TE MAGAD légy, nem tárgy ugyan, de fontos. Erről egy szám jut eszembe. Mert ha nincs kedved kenyeret sütni, ne is állj neki, mert abból nem lesz semmi. Ez csak egy jó tanács, leginkább önmagamnak! Oké Hanna?!

Pötit apróságok / Ebbe a kategóriába tartozik nekem a sütőpapír, a kelesztő tál (bár mióta véletlenül megsütöttem a sütőben, hiánycikk, mondjuk egyáltalán nem hiányzik, mert kiváltja egy konyharuhával letakart tál), egy tiszta, bőven lisztezhető – folyamatosan a szakajtóban tartott – konyharuhám. A 3 db nagy vágódeszkám, amire a forró vasedényt, a forró vasedény tetejét és a harmadik, amire a sütőpapírt teszem és a kenyértésztát ráfordítom. A kisült, forró kenyeret mindig rácson hagyom kihűlni. 

Hírdetés

A kenyérsütés nélkülözhetetlen eszközei” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Hanna Kedves. Pár hónapja sütök kovásszal kenyeret.Az utóbbi két sütésnél beleragadt a ruhába a megkelt tésztám. A kelesztést egy régi zsomborban és egy talán 100 éves,örökölt vászon “kenyérruhában” ,kellően belisztezve történik.Tudna tanácsolni módot,hogy elkerüljem ezt a eléggé kellemetlen bakit.Ha megtisztel válaszával kérem írja azt a dvattay@gmail.com nevü drótpostámra.Szépnapot.

  Kedvelés

  1. Kedves Dénes!
   Hú, nálam is előfordult már a jelenség, azóta körülbelül annyi lisztet szórok rá, mintha valami lisztmezőre fektetném, szóval igen sokat. Amennyit felvesz a kenyérke, felvesz, a maradék pedig a konyharuhán marad, amit mindig fixen a szakajtóban tartok, így legközelebb már eleve kicsit lisztes lesz, de még ilyenkor is jócskán szórok bele. 🙂

   Kedvelés

  2. Kedves Dénes!
   A konyha ruhához ragadás ellen tudok tippet adni: lisztezze be gluténmentes liszttel. Pl:rizsliszt,én ezt használom. Így nem tud bele ragadni, mivel a kovász vonzza a glutént, taszítja gluténmentest. Sok sikert!

   Kedvelés

 2. Kedves Hanna!
  Annyira örülök, h feltehetem a kérdéseimet egy hozzáértőnek:
  – Kovászos kenyérrel a gondom a következő, amikor kész van, akkor gyönyörű, puha, ízes, majd kihűl és tapintásra kemény lesz, ha eszek belőle még napokkal később is puha hatású, de ha megfogom, olyan, mintha kiszáradt volna.

  – Látom, h sokan kerek alakura sütik a kenyeret, nem ésszerűbb hosszukásra hajtogatni?
  Most fogok venni szakajtot és sütő edényt, ezért kérdezem.

  – Saját kovászt használok, meddig lehet ugyanazt használni, mikor kell újra kezdeni egy új kovásszal?

  – Mindenki a kovászos kenyeret tartja előtérbe és nem az élesztőset, de miért? Mitől jobb a kovászos kenyér, én mindkettőt sütöm folyamatosan, tehát sosem veszek kenyeret, nagy a család és szívesen veszik az enyémet, de a kovászossal annyival több a dolog, míg azt élesztős olyan egyszerű, csak a kelési időket kell betartani és mindig puha, finom.

  Lehet, h nagy kérés, de én már annyi receptet elolvastam, videót megnéztem, mind más volt, én az Ön bevált receptjére lennék kíváncsi ha nem titok, tehát elejéről a végéig mennyiségi adatokkal együtt, mert úgy szeretnék találni egyet, amit ha megcsinálok, elégedett leszek vele és tovább adhatom a lányaimnak.
  Köszönöm, h érthetően, laikusoknak is nagy segítséggel adta át saját tudását, köszönöm, h elolvasta az üzenetemet, további minden jót kívánok Önnek.
  Papp Anikó(48)

  Kedvelés

 3. Kedves Hanna!
  Szép és hangulatos irás.
  Én is küzdök a kovászos kenyér készítésével, hol több, hol kevesebb sikerrel. A lezárt jénaiban akkor is szép kenyér süthető, ha hidegen tesszük bele a kenyértésztát, és előtte a tésztát és a jénai fedelét is vízzel bepermetezzük. A püspökkenyér sütőformában is jó és szép kovászos kenyereket lehet sütni, de itt a gőzről külön kell gondoskodni (én egy másik püspökkenyér sütőformába forró vízet szoktam tenni, ami elegendőnek tünt a számomra). Öntöttvas lábost még nem vettem magamnak, hogy kenyeret süssek benne, de még nem mondtam le róla, hogy később majd beruházok egybe.

  Kedvelés

  1. Kedves Szabó Péter Pál! Nagyon szépen köszönöm a sorait! Hideg jénaiban még nem kezdtem a sütést, de felkeltette az érdeklődésem, kíváncsivá tett. Köszönöm szépen az építő hozzászólást! 😊

   Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s