Isteni “töltött” karalábé

ebéd és vacsora ötletek, főzelék, te csodás

Csak pár éve ettem először töltött karalábét, mert otthon Egerben valahogy nem került be anya és nagymama ‘repertoárjába. Na de! Párom anyukája révén megismerhettem és hát annyira finom, hogy amikor meghallom, hogy ezt főzte, nálam ez egy kisebb gyeknap örömével felér! 🙂

De mivel gyereknap is egyszer van egy évben, párom anyukája se főzheti mindig ezt, így most itthon készítettem el. Hű és nagyon finom lett mondhatom! Szóval most már bármikor tarthatok töltött karalábés gyereknapot! 😀

Annyit változtattam, hogy a töltést elhagytam és a felszeletelt karalábé mellé formáztam a húsgolyókat. Így nem kell vele pepecselni annyit, mintha egyenként kivájnánk és a hússal megtöltenénk!

image

Isteni “töltött” karalábé

Hozzávalók kb 5-6 személyre

400 g pulyka darált hús
1 közepes fej vöröshagyma
80 g köles/bulgur/rizs
1 egész tojás
1 gerezd fokhagyma
1 kis csokor friss petrezselyem
1 kávéskanál szárított lestyán
3-4 közepes karalábé – megtisztítva, felkockázva
só, bors, petrezselyem, 1/2 teáskanál fűszerpaprika
2 evőkanál olaj
300 g tejföl
45 g liszt

A kölest/bulgurt/rizst megfőzöm, kihűtöm. A darált húshoz hozzáadom a fűszereket: sózom, borsozom, lestyán, kis fűszerpaprikát, a felaprított friss petrezselymet, belereszelem a fokhagymát és a tojást is hozzáteszem. Felvágom a vöröshagymát és hozzáadom a kölessel/bulgurral/rizzsel együtt. Összekeverem a kezemmel.

A karalábékat megtisztítom, felkockázom. Egy nagyobb edényben, kis olajon megpirítom a karalábékat, majd felöntöm 1,5 L vízzel. Ha már forrni kezd, golyókat formázok a húsból és beleteszem őket a karalábé mellé. Sózom, borsozom, fűszerezem.

Ha megpuhult a karalábé és a hús is jó a tejfölt és a lisztet elkeverem, teszek hozzá a lábasban lévő léből is vagy 2 merőkanállal. Csomómentesre keverem, majd belecsurgatom a karalábéhoz. 10 perc múlva lezárom. Ha még nem lenne főzelék állagú kis levet ismét kiveszek és kis liszttel összekeverem.

Isteni “töltött” karalábé” bejegyzéshez 2ozzászólás

Hozzászólás