Mindennapjaink tudatossága

Tudatos & egészséges életmód

És akkor, majdnem pontosan 2 évvel ezelőtt, elindult bennünk egy tudatosabb életre való törekvés. Ezt aznap még nem tudtuk, de azzal, hogy megszületett, vagyis felnőtt korba lépett kis kovászunk Hajnal, elindultunk egy zöldebb úton. Persze ehhez kellett egy boltbezárásos krach, hogy két autóból, mínusz egy legyen, de megérte. Megváltoztatott bennünket, minimalisták lettünk, tanultunk és fejlődtünk és ez csak most fogalmazódik meg bennünk, most mikor költözünk, új otthont keresünk és kezdjük megfogalmazni új közös otthonunk legfontosabb értékeit.

Helyiségekre, illetve nagyobb témakörökre lebontva összeszedtem a mindennapi kis tudatos, hulladékmentes életmódra való törekvésünk rutinjait, mert fontosnak tartom. Itt tépelődtem, hogy megosszam, ne osszam?! Végtére is receptes oldal vagyok, vagy?! De nem, mert ennek itt a helye, szorosan hozzánk tartozik, szóval, had szóljon.

Nyilván vannak olyan elemek, amin még súrolnunk kell, nem vagyunk tökéletesek egy szálat sem, de a kasszánál azért kicsit büszke szoktam lenni, amikor nulla (vagyis hozzávetőlegesen nulla, mert őrült nehéz) műanyag és full egészséges ételek vannak a mi szalagrészünkön. Igen komplex témakör, nálunk mindez egyaránt szól a lelki jóllétünkről, a hygge, a slowliving életérzésről, ami részben a minimalizmusnak köszönhető, szól az egészségünkről, a környezetvédelemről és a jövőnkről való gondoskodásról.

Nálunk a kenyérsütés jelentette a forradalmi áttörést, szépen lassan elkezdtem mindent az alapoktól elkészíteni: a száraztésztákat, a lekvárokat, lecsót tettem el. Innen indult minden. A kovásznevelésről.

KONYHA / KAMRA /BEVÁSÁRLÁS

Kiiktattam a műanyag szatyrokat
A környezettudatosság jóleső flow érzése számomra a vászonszatyorra való átállással kezdődött. Eleinte elképzelhetetlennek tartottam a répát nem kis szatyorba tenni a nagyáruházak zöldség-gyümölcs részlegén. Az első lépés nálunk nem ezzel kezdődött, hanem a kis szatyrok masnira kötésével, sokáig ebből lettek a szemeteszsákjaink. Aztán egyszer nem volt kint műanyag szatyorka és pucin tettem a kosárba a zöldséget és ment, működött. Azóta a kis címkét a zöldség szárára ragasztom, vagy pl. ha Tescoban vagyunk, a kasszánál lemérik, s mindenféle ragasz nélkül kapom meg, így a lédig zöldségeket/gyümölcsöket pucin, szatyor nélkül hozzuk haza.

Vásárlásaink margójára
Éhesen soha, mindig listával és inkább többször, mint egyszer nagyot. Vászonszatyrokkal és törekedve a műanyag csomagolások elkerülésére. Hogyha egy termék pl paradicsom kapható lédigben is, és műanyag kis tálba + zacsiba csomagolva, akkor darabonként, zacskó nélkül hozom el, átgondolva a következő hetet, hogy mennyi is szükséges pontosan. Abban az esetben szoktam zacsis/krumpliszsákos zöldséget/gyümit venni, hogyha leárazva tengődik szegény. A műanyagban várásolt élelmiszereket, pl a zabpelyhet, itthon rögtön kapcsos üvegbe vagy befőttes üvegbe töltöm át és így tárolom.

Mindig hordok magamnál vászonszatyrot és a kocsiban is tartok 2-3 darabot!

Kamrám csak a legszükségesebb alap-alapanyagokat tartalmazza. Ide szúrnám be Marie Kondo könyvét- Rend a lelke mindennek, a rendről, a minimalizmusról, amit feltétlen ajánlok, sokat formált rajtam a kezdeti időszakban. Felszabadító érzés volt olvasni. A fogyasztói társadalom diktálta anyagi javak felhalmozásából való kilépés igen is lehetséges és sokkal sokkal boldogabb az ember nélküle. A tárgyak helyett élmények kerülnek a középpontba és a nyugalom, a hygge, a slowliving fogalma mindennapjaink szerves részévé vált. Csak akkor vásárolok, ha tényleg, igazán szükségem van valamire és már több, mint 2-3 hónapja fontolgatom.

Konyhai papírtörlő helyett
A konyhai papírtörlő esetére kifejezetten emlékszem. Annak idején egy szarvasmarha tenyésztő cég könyvelési részlegén dolgoztam és kaptunk kék színű, óriási úgynevezett tőgytörlő papírt, ami többször használatos volt és kitartott vagy 2,5 évig. Aztán, amint elfogyott nem vettem papírtörlőt, csak mindig kerülgettem a boltban. Egyszer megálltam a kínálat előtt és csak ámultam, hogy ez ennyibe kerül, gyors fejszámolás, tejóég egy évben ez őrült sok. Jó Hanna, kipróbáljuk nélküle, max legközelebb veszek, ha feltétlen szükséges. Így teltek a hónapok és végül felváltotta a konyhai papírtörlőt a picike kis kéztörlő. Ruhavásárlásnál pedig olyan megfontolt lettem, hogy két kezemen meg tudnám számolni, hány ruhadarabot vettem az évben. Igyekszem kialakítani a saját kis kapszulagardróbom.

Húsfogyasztásunk minimalizálása
Heti 1 főzés során kerül csak hús az ételbe, ami nálunk kizárólag csirke/pulyka. Persze ez nem feltétlen követendő, mert a vörös húsokban is vannak értékes tápanyagok. Igyekszünk a fehérjeszükségletünket hüvelyesek (vörösbab, lencse, csicseriborsó) és olajos halak (tonhal, szardínia) formájában pótolni. Borzasztó vízfelhasználással jár egy-egy szelet hús előállítása, ezért törekszünk minimalizálni. Szervezetünk is sokkal jobban szereti a könnyedebb zöldség hangsúlyos táplálkozást.

Fagyasztás
Ha már előre tudom, hogy a megfőzött mennyiséget a kelleténél több napig ennénk, lefagyasztom. A kenyerekkel/péksüteményekkel is így vagyok. Amint kihűltek és kenyerek esetében szikkadtak fél napot, szeletelve költöznek le a fagyasztóba. A péksütemények/kenyerek fagyasztásáról itt olvashatsz többet.

Szelektív hulladékgyűjtés
Talán manapság nem kellene külön pontként feltüntetni, mert annyira természetes és sokszor hangoztatott pont, viszont nem tudom, hogy mennyire életszerű. Nálunk a papír és az üveg megy a szelektívbe, sajnos görcsösen erre nem vagyok ráállva, de igyekszem. Mondjuk a kukánk sosincs tele, nagyon kevés szemétdíjat fizetünk, alig termelünk, szóval a képzeletbeli piros pontot megkapom magamtól a margómra. Nem élünk zero waste módon, de törekszünk a legalacsonyabb szinten tartani a szeméthelyzetünket, ha kevesebb fölösleges csomagolást hozok haza, kevesebb szemetünk lesz módon.

FÜRDŐSZOBA

Tusfürdő helyett natúr szappan
Közvetlenül nem sokkal utána felváltotta a tusfürdőt a natúr szappan. Egy-egy kézmosásnál/fürdésnél töredéknyi szappant használunk el, mint tusfürdőt és a testünk sem érintkezik megannyi kemikáliával és még a tisztaságérzésünk is nagyobb. A natúr szappanokat környezetbarát csomagolásban kapjuk, így nincs a háznál újabb, fölöslegesen a kukába kerülő műanyagflakon.

Anyag sminklemosó korong
Eldobható vattakorongok helyett rendeltem Lillától (Purple Turtle Bag) kézzel készített, gyönyörű pöttyös anyag sminklemosó pamacsot. Egyik oldala flottír, másik oldala újrahasznosított „maradék” anyag. A flottít szenzációsan masszírozza, tisztára felpezsdíti az arcom és radíroz. Imádom. Világos ruhákkal együtt mosom 40 fokon.

Fogkrém-sztorink
Amikor meséljük, hogy kettévágjuk a fogkrémes tubust és ketten még 2 héten keresztül azzal mosunk fogat, csak úgy kerekednek a szemek. Látjuk a csodálkozást és valahol van benne egy kis megvető, nincs rá pénzed pillantás, ami szerintem végtelenül gáz, mert leginkább az én szemem kerekedett, amikor megláttam, mennyi van MÉG a tubus alján olyankor és mi ezt kidobjuk. Próbáljátok ki! Durva.

UTAZÁSAINK

Bolti, palackozott víz kilőve, mindig csapvizet iszunk. Mondjuk nálunk eszméletlen finom a víz. Eddig is csak akkor vettünk, hogyha vendégek jöttek, vagy mostanában a workshopra szoktunk 1-1 literrel, de ezeket is el fogom hagyni, mert tökéletesen finom csapvizünk van.

Beszereztünk két darab 7dl-es, betétes üvegpalackot, ami minden utunkra velünk jön, így egyáltalán nem iszunk mikroplasztik darabokat. Szentkirályinak volt az üvege, vendéglátós barátnőmtől kértük még annó. Vannak persze 5-6-8 ezer forintért üveg kulacsok is, na de kérem?! A Cserpesnek van még 5 dl-es üvegben kapható kakaói/karamellás tejei/tejes kávéi.
Üdítőt, szörpöt nem fogyasztunk, csak zéró kólát párszor egy évben, ebből nem engedek. Tudom, mennyire ellentmond és káros, de ez van, szeretem, csak úgy, mint a mekit. Számomra ennyi belefér.

Terv: Üveg kávéspohár/termosz csak félek, hogy különböző HACCP elvekbe ütközik a kávézókban. Megrendelve, szállítás alatt. Updatelem a kérdést hamarosan.
Update 2020.08.06: Minden rendben, nem ettől kellett volna félnem, hanem attól, hogy nem zár elég jól a KeepCup, mert össze-vissza folyik folyton, de ez nem tart vissza bennünket, használjuk és mindig örömmel tölt el, hogy ma is egy eldobható kávéspohárral kevesebbet használt általam az emberiség. 🙂

MOSÓKONYHA / TISZTÍTÓSZEREK

Mosás = mosódió, ecet, mosószóda, szódabikarbóna
A mosódiót 2 hete alkalmazom (160 mosás 2999.-), így ez is full kedvező és az eddigi tapasztalatok alapján sokkal puhábbak, lágyabb tapintásúak a ruháink és sokkal könnyebben vasalhatóak. Ámulat. Persze, mert nem mennek tele minden sz@&#r vegyszerrel és illatanyaggal. Illatmentes, tehát mosás után nem terjeng mosószerillat a házban, de mivel nálunk eddig sem volt émelyítő öblítőfelhő, csak a mosószer illata volt jelen, így nem fura. Felkészítettem magam jó előre, hogy Hanna, nem lesz illat, ne ijedj meg, ettől még tiszták a ruháitok. Az első mosódiós mosásomban a tátrai túrázós ruháink is benne voltak, magam is meglepődtem tényleg, de kiállta a próbát. Neten vannak mosódió tesztek, összehasonlítások más hagyományos mosószerekkel, érdemes bogarászni őket, én is így kezdtem az ismerkedést.
A mosószóda tökéletes a víz lágyításához, így a fekete mosás kivételével, minden mosás során 2 evőkanállal beleteszek. A szódabikarbóna pedig szuper fehérítő!
Mosás mosódióval: A kis zsákot (8 db fél mosódiócskát tettem bele) mosás során a ruhákhoz teszem, majd hagyom megszáradni. Elméletileg 4-5 mosásra elegendő, akkor veszti el mosómaci erejét, hogyha a fényes belső felülete matt lesz.

Update 2020.08.06. Fehér mosásokhoz már kizárólag csak mosószódát és szódabikarbónát használok. Langyos vízben elkeverek 2-2 evőkanállal mindkettőből és a gép adagolórekeszébe öntöm. Ecettel öblítek. Fehérebbek, mint mosószerrel.
Színes mosásoknál észrevettem, ha István leeszi magát ebédnél (:D:D) azok mosódióval nem jönnek ki, ilyenkor vagy megdörzsölöm mosószappannal, de hogyha túl sok a felületi szennyeződés, teszek a mosódió mellé 1/2 kupak mosószert.
Fekete mosásnál sajnos nem tudtam átállni a mosódióra, a mosószódára meg főleg nem, ugyanis nekem nyomot hagyott a ruhákon, így ott maradt a mosószer.

Mosódió vászontasakban

Az ecetes öblítést (10%-os ecet és víz 1:1 arányú keveréke) már évek óta a mosókonyhám alapja. Nem: nincs ecetszaga a ruháknak, csak pihe-puha tapintás és friss illat, komolyan! Nem hittem volna, hogy minderre a friss illat definíció illik, de komolyan. Mosódióval kombinálva pedig nagyjából maga az alpesi levegő, amikor belépsz a teregetett ruhákhoz. Hihetetlen, ha elsőre hallod, bár szerencsére már kezd elterjedni. Még otthonról hoztam ezt a szuper praktikát. Nem utolsó, hogy így brutál olcsóvá válik a mosás.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s